Aquest any, en restaurants catalans, només ha rebut distinció el restaurant Atempo, qui ha conservat la seva estrella després del trasllat de Sant Julià de Ramis (Girona) a Barcelona. D’altra banda, la prestigiosa llista suprimeix 6 restaurants catalans, on la majoria d’ells hi ha set eliminats per tancament, excepte Casamar de Llafranc que hi perd la distinció.
D’aquesta manera, a l’actual edició de la Guia Michelin s’han repartit 64 estrelles en 49 establiments on han obtingut aquestes insígnies: 3 han aconseguit 3 estrelles; 9 han aconseguit 2 estrelles; i els restants 37, 1 estrella.
Aquí et deixem el llistat dels restaurants guardonats:
3 ESTRELLES MICHELIN
ABaC (Barcelona)
Sota la direcció del xef Jordi Cruz, el xef més jove en aconseguir una estrella Michelin a Espanya i el segon del món, aquest restaurant ha arribat a les tres estrelles. La seva carta té dues parts: una tradicional amb guisats clàssics, com el mero negre i espardenyes en suquet i picada amb romesco, avellanes i fulles anisades, i una altra avantguardista amb plats creatius, com la coca fina d’herbes amb anxoves i infusió de cecina curada.
El Celler de Can Roca (Girona)
Es va inaugurar fa més de 30 anys i actualment es considera un dels millors restaurants del món. Dirigit per Joan, Josep i Jordi Roca, ofereixen als seus comensals una cuina d’estil lliure i creatiu que sorprèn a tots els paladars. Entre els seus plats destaquen alguns com el llenguado a la brasa amb salsa d’olives verdes, fonoll, pinyons, bergamota i taronja.
Lasarte (Barcelona)
A mans de Martín Berasategui i de Paolo Casagrande, aquest restaurant fusiona la cuina italiana amb els productes locals catalans per a crear plats emblemàtics com el filet de vaca rostit sobre llit de clorofil·la de bledes i bombó de formatge o la ventresca de tonyina vermella, llima kaffir, créixens i fonoll en cru.
2 ESTRELLES MICHELIN
Angle (Barcelona)
La cuina tradicional i creativa d’aquest restaurant de l’Hotel Cram es deu gràcies al toc personal del xef Jordi Cruz. Així, productes de temporada i tècnica es fusionen per a donar lloc a plats com el peix de llotja a la tailandesa, escamarlà de costa y porro jove o el colomí en el seu suc amb sablée de fetge i cruixent de festucs.
Bo Tic (Corçà)
La creativitat y la tradició es fusionen en aquest restaurant gràcies al seu xef, Albert Sastregener, i la seva sommelier, Cristina Torrent. Així es poden veure plats de la gastronomia clàssica empordanesa com el pollastre a la taronja.
Cinc Sentits (Barcelona)
El xef Jordi Artal reinterpreta la cuina tradicional catalana amb la seva cuina creativa i contemporània. Als seus tres espais, a la taula del xef amb vistes a la cuina o al privat amb “showcooking”, presenten plats com el calamar (pedres d’all negre, salsa de calamar encebat, picada i sofregit de calamar).
Cocina de Hermanos Torres (Barcelona)
Timonejat pels germans Torres, Javier i Sergio, aquest restaurant que es troba a Barcelona ofereix una cuina d’autor amb tocs tradicionals i personals gràcies a les experiències que han viscut aquests cuiners pel món. Dels seus plats es pot destacar el salmó salvatge noruec a baixa temperatura amb perles de sagú, caviar i algues.
Disfrutar (Barcelona)
Els famosos cuiners Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, que van treballar a El Bulli, utilitzen tècniques avantguardistes per a elaborar plats de la gastronomia mediterrània d’alta qualitat. Un dels exemples de la seva cuina són els noodles d’espardenyes en suquet.
Enoteca (Barcelona)
Aquest restaurant del reconegut xef Paco Pérez es troba a l’hotel Arts. Els plats que presenten aquí estan elaborats amb productes frescos del Mediterrani i es poden acompanyar amb les millors referències vinícoles. A la seva carta sobresurten el llom de wagyu, remolatxa, patata bonnote i guisat de tendons i el llenguado al champagne, rovellons i cansalada ibèrica.
Moments (Barcelona)
Dirigit per Carme Ruscalleda i el seu fill Raül Balam, aquest restaurant ofereix una cuina saludable y avantguardista, amb un toc català i elaborada amb productes de temporada. Entre els plats que presenta, destaca l’arròs caldós de cues de gamba.
Miramar (Llançà)
Aquest restaurant està a càrrec d’un dels xefs catalans més reconeguts del moment, Paco Pérez. A més, posseeix vistes al mar mediterrani gràcies als grans finestrons de l’establiment i la seva cuina es caracteritza per utilitzar els millors productes del mar i la muntanya. Un dels exemples de la seva carta és l’arròs de tardor amb “tartufo bianco d’Alba”.
Les Cols (Olot)
La cuinera del restaurant, Fina Puigdevall, aprofita els productes locals d’alta qualitat per a crear plats avantguardistes amb preparacions tradicionals. Així, es pot gaudir de la cuina de la comarca tant als seus menús degustació com a la seva carta. Per exemple, destaca el seu espagueti de fajol amb brou de ceps.
1 ESTRELLA MICHELIN
Alkimia (Barcelona)
De la mà dels xefs Jordi Vilà i Sonia Profitós neix una cuina imaginativa ubicada a una antiga fàbrica de cervesa. Aquest restaurant disposa de dos menús degustació i de plats com el tàrtar de peix, gamba, escamarlà i caviar.
Atempo (Barcelona)
El prestigiós xef Jordi Cruz, liderat pel xef Iñaki Aldrey i pel sommelier Ferran Vila, proposa un nou concepte gastronòmic d’alta cuina. Disposa d’experiències gastronòmiques úniques, així en el seu menú de degustació de temporada amb maridatge. Així mateix, els seus productes són de la terra i de temporada.
Aürt (Barcelona)
El xef Artur Martinez proposa una alta cuina informal al lobby de l’Hotel Hilton Diagonal Mar. Amb un menú degustació únic i dues taules per a un total de 15 comensals, es poden trobar plats com curri d’anguila o ànec fumat amb nap, la majoria d’ells elaborats a la mateixa taula.
Caelis (Barcelona)
Es troba a l’Hotel Ohla i el porta el xef Romain Fornell. Aquest restaurant proposa una cuina tradicional reinterpretada amb tocs creatius i avantguardistes. Disposa de diversos menús i la seva carta està repleta de plats interessants, com el suquet de peixos de roca amb patata caramel·litzada, rouille de safrà i crema de fonoll.
Can Jubany (Calldetenes)
El xef Nandu Jubany dona vida a la masia catalana en la qual es troba aquest restaurant oferint una gastronomia tradicional amb tocs contemporanis i productes locals. La seva carta està repleta de plats deliciosos com el colomí rostit en dues coccions amb cebetes o el filet de vedella de Girona a la brasa amb patates soufflé.
Ca l’Enric (La Vall de Bianya)
En aquesta posada rural del segle XIX presenten una alta cuina amb els millors sabors de la terra. Als seus plats s’observa una fusió de la cuina tradicional amb la cuina contemporània en elaboracions com el llamàntol salvatge amb escuma de ceba tendra, picada de romesco i merengue sec del fumet dels caps.
Can Bosch (Cambrils)
Antigament aquest era un bar de pescadors i actualment és un restaurant referent gastronòmic de la zona. Aquí es poden degustar els millors productes locals del mar gràcies a l’excel·lent carta que presenta amb plats com el llobarro al forn amb patates, ceba caramel·litzada, tomàquets confitats i suc de rostit o el llenguado a la planxa amb verduretes saltejades a la mantega d’all i fines herbes.
Castell Peralada (Peralada)
Amb una ubicació immillorable a l’interior del castell de Peralada, el xef Xavier Sagristà y el cap de sala y sommelier Toni Gerez presenten la millor gastronomia empordanesa. D’aquesta manera, a la seva carta es troben plats com el filet de vedella a la sal amb remolatxa i formatge de cabra.
Deliranto (Salou)
En aquest espai, el xef Josep Moreno ofereix una cuina de fusió creativa amb diferents combinacions d’ingredients, textures i sabors. Amb unes cartes molt imaginatives, aquí presenten menús degustació com El Principito conformats amb plats com La Rosa (bacallà negre en passió de parmesà).
Dos Palillos (Barcelona)
El xef Albert Raurich fusiona la cuina espanyola i asiàtica elaborant tapes creatives i especials. Amb dos espais diferents, una barra i una sala, aquí es poden degustar plats com el nigiri d’ostra a la graella, el narezushi de llobarro o la papada ibèrica a la cantonesa.
Els Casals (Sagàs)
En aquest restaurant els productes són propis o de la zona i les seves creacions busquen fer sentir tots els sabors de la terra. Per això la seva carta té plats tan gustosos com les croquetes de pernil i pollastre o el garrí de Cal Rovira amb trinxat de mongeta tendra i amanida de col i taronja.
Els Tinars (Llagostera)
En aquest restaurant es barregen els productes de mercat i de temporada amb una cuina d’actualitat i essencial que plasma modernitat i tradició en cada un dels seus plats. Per això a la seva carta destaquen el costelló de bou gallec a la llenya o el carpaccio de gambes de Palamós amb ceps y ceba trufada.
Empòrium (Castelló d’Empúries)
Es troba a l’hotel amb el mateix nom, un negoci familiar, i ofereix una cuina tradicional empordanesa elaborada amb productes de proximitat i d’alta qualitat. La major part dels productes que utilitzen són ecològics, com els seus vins, per la qual cosa tenen plats molt interessants com el turbot amb carxofes i celerí, crestes de gall i fonoll marí.
Estany Clar (Cercs)
El xef Josep Xandri presenta una cuina tradicional reinterpretada en un entorn immillorable gràcies a la bonica masia que acull a aquest restaurant. A la seva carta destaquen plats com l’arròs melós de bolets i ou de guatlla, tòfona en cruixent de patata buffet i ceba.
Fogony (Sort)
Aquest restaurant promou el slow food amb una cuina ecològica i creativa elaborada amb productes de proximitat per a descobrir tots els olors i sabors de la seva terra. Alguns exemples de la seva cuina són el bacallà de les Islas Faroe amb allioli de codony o la coca amb pesto vermell, verduretes i formatge tendre.
Hisop (Barcelona)
Aquest restaurant, encapçalat per Oriol Ivern, presenta una cuina creativa y fresca amb plats de temporada que es basa en els plats tradicionals. Per exemple, a la seva carta es poden veure plats com el garrí confitat amb poma i cardamom negre o la lluç amb camagrocs, fajol i whisky.
Hofmann (Barcelona)
La xef Silvia Hofmann ofereix aquí una cuina tradicional fusionada amb tècniques innovadores per a preparar els millors plats avantguardistes d’estil mediterrani. Així a la seva carta es poden veure plats com la presa ibèrica a la graella amb cremós de xirivia, verduretes amb kimchi i velo umami.
Koy Shunka (Barcelona)
Aquest establiment presenta la gastronomia japonesa elaborada amb ingredients frescos i amb un toc del caràcter espanyol. La carta està repleta d’especialitats del xef Hideki Matsuhisa com per exemple el tàrtar de gamba o el filet de wagyu.
L’Aliança 1919 (Anglès)
Amb una cuina refinada, de slow food i amb productes de temporada, el xef Alex Carrera fusiona els plats més mítics de l’antic propietari, i guanyador d’una altra estrella Michelin, amb l’antic cafè dels avis. Disposa d’una carta molt completa i dos menús diferents.
L’Antic Molí (Ulldecona)
Amb una cuina slow food i elaborada amb productes de proximitat i d’aprofitament, aquest restaurant reinventa constantment les seves creacions per a sorprendre als seus comensals amb tot el sabor de la zona. Disposa de diversos menús amb plats gustosos amb ingredients com la galera.
La Boscana (Bellvís)
Aquest establiment ofereix plats de la cuina tradicional amb tocs innovadors i amb productes locals d’alta qualitat. Als seus plats juguen amb les textures i els sabors per la qual cosa tenen opcions molt suculentes com el peix del dia en sopa de peix emulsionada amb oli i carbassó.
La Cuina de Can Simon (Tossa de Mar)
En aquest restaurant serveixen productes frescos del Mediterrani, i del dia, amb elaboracions senzilles per a delectar als seus comensals amb una cuina mediterrània i de mercat. Així, aconsegueixen transmetre els millors sabors de la zona sense alterar la matèria prima.
La Fonda Xesc (Gombrèn)
Amb una cuina centrada en els productes de la terra, aquest restaurant forma part d’una casa històrica amb plats senzills i aromàtics que enamoren. Entre els seus millors plats es troben alguns com el calamar de Blanes amb tomàquet, festuc i oliva negra o la llebre amb foie-gras, moniato i taronja.
Les Magnòlies (Arbúcies)
Aquest restaurant està dirigit pel xef Xavier Franco i es troba en una casa del segle XIX. A la seva carta es poden veure productes locals i tradicionals elaborats de manera simple en plats com el risotto de celerí, musclos i espinacs.
Les Moles (Ulldecona)
El xef Jeroni Castell i la sommelier Carmen Sauch ajunten la professionalitat i la tècnica amb la diversió i la creativitat per a compondre plats de la gastronomia tradicional amb un toc actual. De la seva carta destaquen alguns menjars com el guisat de callos d’abadejo (bacallà) amb espardenyes a l’inrevés o el caneló cruixent de cua de bou amb puré de moniatos.
L’Ó (Sant Fruitós de Bages)
El xef Jordi Llobet fusiona la tradició catalana amb la modernitat per a crear una cuina creativa i plena de tècnica. Així, la seva carta té plats com l’arròs de calamar de potera amb la seva tinta o el jarret de vedella de llet rostit amb poma rostida i salsa de vi dolç.
La Lluerna (Santa Coloma de Gramenet)
En aquest restaurant ofereixen als seus comensals plats de la gastronomia mediterrània elaborada amb productes frescos, de mercat i d’alta qualitat. Disposen de diversos menús degustació i d’una carta amb plats com l’ànec rostit a la llenya amb bolets o l’arròs de gambes.
Malena (Gimenells)
En aquest restaurant s’elaboren plats creatius que barregen la tradició i la contemporaneïtat amb els millors productes locals cuinats a la brasa. Entre els plats de la seva carta destaquen les cloïsses amb mongetes i mandarina.
Massana (Girona)
El xef Pere Massana garanteix harmonia i delicadesa en totes les seves creacions. Dintre de la seva carta, es poden veure plats amb arrels tradicionals amb tocs creatius i productes d’alta qualitat. Per exemple, destaquen el llom de bou wagyu con cassoleta de patata i ceba caramel·litzada o la llebre a la royale amb tòfona negra, ravioli de remolatxa i foie gras.
Oria (Barcelona)
Aquest és un dels restaurants del xef Martín Berasategui que es troba a l’hotel Monument. En ell ofereixen una cuina mediterrània amb tocs frescos i receptes del País Basc. Entre els plats que en destaquen a la seva carta es pot destacar la ostra amb clorofil·la de créixens, rúcula i poma, crema de citronella i fonoll.
Quatre Molins (Cornudella de Montserrat)
Caracteritzada per una cuina creativa, ‘d’una excel·lent tècnica i relacionada amb el món de la mel. Aquest restaurant està a càrrec del xef Rafel Muria. Disposa de dos menús gastronòmics: menú degustació i menú espectacle; amb plats com carxofa a la brasa amb romesco i tonyina Balfegó, o mel de taronger amb safrà “Art Muria” i cítrics. A més, la seva carta de vins es considera entre les millors de Catalunya.
Rincón de Diego (Cambrils)
Aquest restaurant ofereix la millor cuina de mercat i d’autor amb tocs tradicionals i contemporanis per a elaborar plats amb una tècnica i una presentació immillorables. Així, dintre de la seva carta es veuen plats com el rap amb pil pil de plàncton marí, escopinyes, gambes i musclos de roca o el garrí desossat i cruixent amb guarnició i salsa de rostit.
Sala (Olost)
En l’equilibri perfecte de restaurant gastronòmic i fonda, el xef i director, Toni Sala i la seva dona ofereixen plats propis i menús casolans tradicionals. Així, disposen de 3 menús: menú diari, menú de cap de setmana i menú degustació. Entre ells hi ha canelons de faisà amb oli de tòfona, o cua de vedella guisada al vi del Montsant.
Tresmacarrons (El Masnou)
La cuina catalana estacional té el seu lloc aquí gràcies als millors productes locals i de temporada que aconsegueixen per a fer les seves elaboracions. Entre els plats que neixen en la carta d’aquest restaurant estan, per exemple, les galtes de vedella estofades al vi negre amb foie gras.
Villa Retiro (Xerta)
El xef Fran López ofereix una cuina de mercat en la qual es pot veure tota la tradició amb tocs d’actualitat. A més dels seus diversos menús, la seva carta conté plats que fan delectar el paladar dels seus comensals com el colomí rostit amb salsa d’au, nyoquis, cilindre de pa amb foie i la seva munició.
Via Veneto (Barcelona)
En aquest establiment amb una gran història al darrere es pot apreciar una cuina creativa amb tot el sabor tradicional i elaborada amb tècniques actuals. Tot això per aconseguir que els productes de temporada llueixin de manera especial en plats com el tagliolini amb ou de Calaf a baixa temperatura i tòfona negra confitada.
Xerta (Barcelona)
El xef Fran López presenta una cuina basada en la gastronomia de les terres de l’Ebre elaborada amb els millors productes frescos y locals. Entre les creacions que es poden trobar a la seva carta estan el garrí al forn amb boletes de polenta i pol·len i puré de poma al forn amb anís i canyella i l’anguila del Delta amb ajoblanco, salsa especiada de soja y sèsam, celerí i cítrics.
¿Quin és l’origen de les estrelles Michelin?
La famosa Guia Michelin posseeix una alta reputació per atorgar estrelles Michelin als restaurants.
Es va originar a França, l’any 1900. Els seus creadors van ser els germans Michelin, que es dedicaven al món de l’automobilisme i van veure la necessitat de disposar d’un manual amb hotels, carreteres, restaurants, etc.
Al 1910 es va publicar la Guia Michelin de Hoteles de España y Portugal i 10 anys més tard es van començar a classificar i qualificar els restaurants que apareixien en ella amb la seva crítica gastronòmica corresponent (en un principi amb recomanacions dels propis clients i posteriorment amb visites d’inspectores o crítics de la guia). Des d’aquest moment va ser quan es van començar a utilitzar les estrelles Michelin.
Les estrelles Michelin són un símbol de reconeixement gastronòmic mundial. Es poden obtenir 1, 2 o 3 estrelles depenent de la qualitat gastronòmica (cocció, creativitat, sabor, regularitat, etc.), el servei, la ubicació, la decoració i el ambient. Cada estrella que es suma significa que la qualitat del restaurant és més gran.
Per a entregar-les, la guia compta amb inspectors en tot el món amb bons coneixements gastronòmics i culinaris que realitzen informes finals amb una valoració de cada lloc. A més, cada restaurant ha de rebre una quantitat de visites d’inspectors per a obtenir les estrelles Michelin: si opten a 1 estrella, han de rebre 4 visites; si opten a 2 estrelles, han de rebre 10 visites; i si opten a 3 estrelles, reben visites tant nacionals com franceses i han d’estar tots d’acord en donar la tercera estrella, en cas contrari no la concedeixen.